ЗАБОЛУВАЊА КОИ СЕ ЛЕКУВААТ СО МАТИЧНИ КЛЕТКИ

ЗАБОЛУВАЊА КОИ СЕ ЛЕКУВААТ СО МАТИЧНИ КЛЕТКИ

Залог за иднината

Поделба на терапиите според примател на трансплантацијата:

Автологна – пациентот ги прима сопствените матични клетки собрани на породувањето.Не може да се користи кај наследни пореметувања затоа што матичните клетки го носат истиот генетски запис.

Алогена – пациентот прима матични клетки од донор кој може да биде брат/сестра или друг сродник или може да биде несроден донор. Во секој од тие случаеви потребни е да се направи ХЛА типизација на ткивата и да се споредат примателот и донорот на матичните клетки.

Поделба на терапии според болести:

 • Стандардни терапии
 • Регенеративни терапии
 • Клинички студии

Стандардни терапии

Во нашите тела, коскената срцевина е извор на сите клетки од крвта. Во коскената срцевина се наоѓаат хематопоетски матични клетки кои континуирано прават нови клетки на крвта и ги заменуваат уништените клетки.

Доколку коскената срцевина се оштети од болести или некои лекови таа престанува да ги прави овие неопходни клетки на крвта што доведува до сериозни болести. Затоа хематопоетските матичини клетки се заменуваат со нови.

Тоа се прави преку трансплантација на коскена срцевина, т.е. преку транплантација на матични клетки. Крвта од папочна врвка е најдобар извор на матични клетки за таква трансплантација.

Регенеративни терпаии

Покрај коскената срцевина матичните клетки можат да регенрираат и други ткива и органи. 

Најмногу успеси има во следните болести:

Аутизам; Церебрална парализа; Мозочен удар; Повреди на 'рбет;

Мултиплекс склероза; Амиотрофична латерална склероза;

Гонартроза; Дијабетес; Атрофија на очен нерв;

Лузни на кожа; Ќелавост.

Клинички студии

Во светот моментално се спроведуваат 7.000 клинички студии со матични клетки. Се испитуваат бројни болести кај кои матичните клетки можат да помогнат, а најмногу се испитуваат следните:

 • Алцхајмерова болест
 • Паркинсонова болест
 • Повреда на мозокот
 • Lupus eritematodes
 • Кронова болест
 • Екцем
 • Псоријаза
 • Ревматозен артритис
 • Улцеративен колитис
 • Срцева слабост по инфаркт
 • Стареење на организмот
 • Акутен респираторен дистрес синдром
 • Еректилна дисфункција
 • Цироза на црн дроб
 • ХИВ
 • Хронични рани

примери на терапии со матични клетки

Листа на болести

Листа на болести

Sign In